domingo, 19 de junio de 2016

Una mica de llum a l'Afganistan: 'Mil sols esplèndids'

Les notícies que ens arriben d'Afganistan són negatives en la majoria dels casos. No en va, les guerres i els canvis polítics abruptes han fet del país una terra inestable i difícil. Però a vegades s'obvien (com en moltes altres ocasions) les històries personals, els punts de vista en primera persona, les tragèdies i les alegries de cada individu. És fàcil pensar que les dones, sota el burka, perden la seva personalitat, o que tots els homes són de per sí violents. Convé recordar que aquesta no és sempre la realitat.

L'autor Khaled Hosseini (Kabul, 1965) nadiu del país, i resident als EUA des de fa molts anys ha escrit tres llibres que aporten llum a Afganistán, que es centren en les històries de la seva gent, però que, de pas, expliquen què ha passat a nivell polític al país en els darrers anys. Les tres obres són: Cometes en el cel (2003), Mil sols esplèndids (2007) i El ressò de les muntanyes (2013). Avui em centraré en el segon dels títols esmentats.

Mil sols esplèndids ens parla de la història de dues dones, de Marian i de Layla. Les dues afganeses tenen una vida molt diferent en un inici, però la vida les porta a viure sota el mateix sostre. Si bé en un principi la relacó és difícil, entre les dues arribaran a una amistad profunda, un autèntic amor fraternal. Marian és filla ilegítima d'un ric home de negocis i és obligada a casar-se amb Rashid, un sabater de Kabul. Per la seva banda, Layla viu amb els seus pares, un intelectual que desitja que la seva filla estudiï i es formi, i la seva mare, obssessionada amb els dos fills varons, que estan lluitant a la guerra al bàndols des mujaidins. Marian i Layla veuran els successius canvis que pateix la seva nació, i com això afecta les seves vides, especialment l'esclat de la guerra i l'arribada dels talibans. Afrontaran el destí amb valentia i fortalesa, ajudant-se la una a a l'altre fins al darrer moment, Per si això no fós suficient i sense desvetllar cap secret diré que el llibre conté una de les millors històries d'amor que he llegit mai, una bella descripció de l'amistat i unes explicacions sobre la història d'aquest país asiàtic que no es troben a qualsevol reportatge.

Si voleu aprendre més sobre aquesta part del món, aprovar-vos a dues persones valentes en una societat en la que ser dona és una proesa , i conèixer millor el gènere humà, Mil sols esplèndids és el vostre llibre. 

Khaled Hosseini ha creat una fundació per ajudar els refugiats afganesos. Adjunto el link a continuació.